
Puszysty omlet z jabłkami na kaszy jaglanej
Nie masz pomysłu na śniadanie na diecie? Spróbuj przepisu na omlet który do złudzenia przypomina smak prawdziwej szarlotki! Wykonany bez dodatku mąki i cukru jest nie tylko pyszny ale przede wszystkim zdrowy!
Składniki
- 6 jajek ( 5 białek, 1 żółtko )
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik lub stewia
- 1 łyżka otrębów żytnich lub płatków owsianych
- Kropla aromatu waniliowego
- 3 łyżki chudego mleka
Instrukcja
-
Krok 1:
Ubijamy białka ze szczyptą soli -
Krok 2:
Dodajemy żółtka, rozdrobniony słodzik (około 5 tabletek), proszek do pieczenia, cynamon -
Krok 3:
50 g kaszy jaglanej dokładnie blendujemy z 3 łyżkami mleka, kroplą aromatu waniliowego i słodzikiem/miodem lub stewią. -
Krok 4:
Uzyskany "budyń" z kaszy dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z jajek, mieszamy -
Krok 5:
Do całości dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i łyżkę otrębów żytnich lub płatków owsianych -
Krok 6:
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnie z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, smażymy z dwóch stron. -
Krok 7:
Dekorujemy jabłkami, posypujemy cynamonem.
Informacja żywieniowa
Porcja: 100 g
Białko: 12 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 3 g
Kalorie: 145 kcal
Wczytywanie komentarzy...