Puszysty omlet z jabłkami na kaszy jaglanej
Śniadania

Puszysty omlet z jabłkami na kaszy jaglanej

Nie masz pomysłu na śniadanie na diecie? Spróbuj przepisu na omlet który do złudzenia przypomina smak prawdziwej szarlotki! Wykonany bez dodatku mąki i cukru jest nie tylko pyszny ale przede wszystkim zdrowy!

Składniki

  • 6 jajek ( 5 białek, 1 żółtko )
  • 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik lub stewia
  • 1 łyżka otrębów żytnich lub płatków owsianych
  • Kropla aromatu waniliowego
  • 3 łyżki chudego mleka

Instrukcja

  • Krok 1:
    Ubijamy białka ze szczyptą soli
  • Krok 2:
    Dodajemy żółtka, rozdrobniony słodzik (około 5 tabletek), proszek do pieczenia, cynamon
  • Krok 3:
    50 g kaszy jaglanej dokładnie blendujemy z 3 łyżkami mleka, kroplą aromatu waniliowego i słodzikiem/miodem lub stewią.
  • Krok 4:
    Uzyskany "budyń" z kaszy dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z jajek, mieszamy
  • Krok 5:
    Do całości dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i łyżkę otrębów żytnich lub płatków owsianych
  • Krok 6:
    Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnie z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, smażymy z dwóch stron.
  • Krok 7:
    Dekorujemy jabłkami, posypujemy cynamonem.

Informacja żywieniowa

Porcja: 100 g
Białko: 12 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 3 g
Kalorie: 145 kcal
Oceń:
Oceń ten wpis
Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.
Wczytywanie komentarzy...