Mleczna kanapka Fit – Wysokobiałkowe śniadanie na diecie
Mleczna kanapka podbiła serca wielu dzieci jak i dorosłych. Dowiedz się jak przygotować ją w formie fit bez dodatku cukru. Kanapka fit jest genialnym pomysłem na pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień! Dodatkowym plusem mlecznej kanapki jest fakt, że możesz przygotować ją wieczorem, a rano wyciągnięta z lodówki będzie smakować jeszcze lepiej.
Składniki
- 5 jajek ( 5 białek, 1 żółtko )
- 40 g otrębów żytnich
- 1 łyżka kakao i budyniu czekoladowego
- słodzik lub stewia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g chudego twarogu
- Kropla aromatu waniliowego
- 30 ml chudego mleka
- 1/4 banana
Instrukcja
-
Krok 1:
Ubijamy białka jaj, do ubitej piany dodajemy żółtka -
Krok 2:
Twaróg mielimy z mlekiem, bananem, słodzikiem ( około 15 tabletek) i aromatem śmietankowym. -
Krok 3:
Do masy z jajek dodajemy odrobinę budyniu czekoladowego bez cukru, łyżkę kakao oraz otręby, słodzik (około 5 rozkruszonych tabletek) dokładnie mieszamy. -
Krok 4:
Połowę ciasta wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie, opiekamy z dwóch stron, to samo robimy z pozostałą częścią. -
Krok 5:
Oba placki przekładamy twarogiem. -
Krok 6:
Jeśli mamy więcej czasu, możemy przygotować wcześniej twaróg wraz z żelatyną i zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby masa serowa była mniej rzadka.