
Kotlety z tuńczyka
Pyszne kotlety z tuńczyka są doskonałą alternatywą dla drobiu w diecie sportowców, bardzo łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze zawierają również dużo białka. Tuńczyk w połączeniu z oliwkami i szpinakiem podany na ciepło, wraz z ryżem czy kaszą, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
- garść świeżych liści szpinaku
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 20 g. zmielonych płatków owsianych
- szczypiorek
- 1 jajko
- sól/ pieprz
Instrukcja
-
Krok 1:
Dokładnie odsączamy tuńczyka -
Krok 2:
Dodajemy oliwki w plasterkach, pokrojone liście szpinaku, drobno posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku -
Krok 3:
Formujemy kotleciki które następnie moczymy w jajku i obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych -
Krok 4:
Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego/ lub grillujemy