Domowe batony proteinowe bez cukru
Zrób sam domowe batony proteinowe bez dodatku cukru! Batony proteinowe są doskonałą opcją kiedy nie masz czasu szykować domowego posiłku lub wybierasz się w podróż. Dostarczają odpowiednią ilość składników spożywczych, w tym istotne w diecie sportowca białka. Dodatkowo batoniki proteinowe doskonale zapewniają poczucie sytości i uchronią Cię przed zachciankami na coś słodkiego.
Składniki
- 100g. kaszy jaglanej
- 40g. zmielonych płatków owsianych
- 100g. odżywki białkowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- stewia/ słodzik lub miód
- 20 g. oleju kokosowego
Instrukcja
-
Krok 1:
Gotujemy 100g. kaszy jaglanej według wskazówek podanych na opakowaniu -
Krok 2:
40g. płatków owsianych mielimy na mąkę -
Krok 3:
Ugotowaną kaszę jaglaną bardzo dokładnie blendujemy na krem -
Krok 4:
Łączymy kaszę jaglaną wraz z mielonymi płatkami, dodajemy odżywkę białkową, masło orzechowe -
Krok 5:
Jeśli całość masy nie jest wystarczająco słodka dodajemy słodzik, stewie lub miód do smaku -
Krok 6:
Umieszczamy w plastikowym pojemniku wyłożonym folią spożywczą i dokładnie wygładzamy i chłodzimy -
Krok 7:
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy -
Krok 8:
Kakao rozpuszczamy w odrobinie wody, słodzimy stewią, miodem lub słodzikiem i przelewamy do rozpuszczonego oleju kokosowego cały czas mieszając. (Możemy użyć również roztopionej gorzkiej czekolady) -
Krok 9:
Masą czekoladową polewamy schłodzone i podzielone na porcje batony, umieszczamy na 40 minut w zamrażarce. -
Krok 10:
Po przygotowaniu batony przechowujemy w lodówce