
Domowa czekolada bez cukru, słodzona stewią
Zamiast pustych kalorii dostarcz swojemu organizmowi zdrowych tłuszczy! Odkryj przepis na zdrową domową czekoladę bez dodatku cukru, słodzoną stewią! Tabliczka zwykłej czekolady ma około 60 g. węglowodanów, przepis który ja proponuję zawiera śladowe ilości węglowodanów, co oznacza że nie powodujesz wyrzutu insuliny, a co za tym idzie, nie odkładasz tkanki tłuszczowej. Wystarczy poświęcić 10 minut na wymieszanie składników i jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo dodając do masy odżywkę białkową, domowa czekolada bez cukru, staję się wysokobiałkową zdrową przekąską.
Masy bazowa czyli (kakao i olej kokosowy) jest idealna do łączenia jej z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy czy mieszanka bakaliowa, a nawet świeże owoce, ale pamiętaj zwiększasz wtedy kaloryczność całości!
Składniki
- 100 g. oleju kokosowego
- 2- 3 łyżek kakao
- stewia lub słodzik
- odrobina mleka, do wymieszania kakao
- opcjonalnie ulubione dodatki (orzechy, bakalie, owoce)
Instrukcja
-
Krok 1:
2-3 łyżkek kakao mieszamy z odrobiną mleka oraz stewii. -
Krok 2:
W garnuszku rozpuszczamy 100 g. oleju kokosowego -
Krok 3:
Do płynnego oleju stopniowo dodajemy masę kakaową, cały czas intensywnie mieszając ( sprawdź czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie dodaj przed zastygnięciem więcej słodziku) -
Krok 4:
Bardzo dokładnie wymieszaną masę przelej do płaskiego pojemnika bądź wykładanki po bombonierce, wstaw do zamrażarki na około 30 minut.