
Dietetyczne batoniki kokosowe
Będąc na diecie myślisz cały czas o słodyczach? Ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Dietetyczne batoniki kokosowe, czyli połączenie niesamowicie lekkiego nadzienia kokosowego z ciemną czekoladą, a to wszystko bez dodatku cukru. Zawsze uwielbiałam batoniki bounty, stąd pomysł na stworzenie alternatywnego przepisu dla osób dbających o linie. Dla porównania zwykły batonik bounty ma 244 kcal. i aż 28 g. węglowodanów, natomiast batonik naszego przepisu 155 kcal. w tym jedynie 5 g. węglowodanów. Do nadzienia swoich batoników dodałam również kakao, stąd widoczny na zdjęciu kolor.
Składniki
- 100 g. sera Ricotta
- 20 ml mleka
- stewia lub słodzik
- 50 g wiórków kokosowych
- aromat kokosowy, miarka odżywki białkowej, 2 łyżki kakao
- 30 g oleju kokosowego
Instrukcja
-
Krok 1:
Około 40 g. wiórków kokosowych mielimy na mąkę -
Krok 2:
Zmielone wiórki mieszamy wraz z pozostałymi wiórkami, serem, słodzikiem/ stewią lub miodem, opcjonalnie odżywką białkową oraz aromatem kokosowym. -
Krok 3:
Powstałą masę dzielimy na pięć części i z każdej z nich formujemy kształt batonika, owijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do zamrażarki -
Krok 4:
Kakao dokładnie mieszamy w odrobinie wody z dodatkiem słodzika, wlewamy do rozpuszczonego w garnuszku oleju kokosowego. Masą przygotowaną w ten sposób polewamy batoniki i wkładamy jeszcze na 10 minut do zamrażarki. -
Krok 5:
Gotowe batoniki najlepiej trzymać w lodówce.
Informacja żywieniowa
Porcja: 50 g
Białko: 3,2 g
Węglowodany: 5 g
Tłuszcze: 14,5 g
Kalorie: 155 kcal
Wczytywanie komentarzy...