Dietetyczne batoniki kokosowe
Desery bez cukru

Dietetyczne batoniki kokosowe

Będąc na diecie myślisz cały czas o słodyczach? Ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Dietetyczne batoniki kokosowe, czyli połączenie niesamowicie lekkiego nadzienia kokosowego z ciemną czekoladą, a to wszystko bez dodatku cukru. Zawsze uwielbiałam batoniki bounty, stąd pomysł na stworzenie alternatywnego przepisu dla osób dbających o linie. Dla porównania zwykły batonik bounty ma 244 kcal. i aż 28 g. węglowodanów, natomiast batonik naszego przepisu 155 kcal. w tym jedynie 5 g. węglowodanów. Do nadzienia swoich batoników dodałam również kakao, stąd widoczny na zdjęciu kolor.

Składniki

  • 100 g. sera Ricotta
  • 20 ml mleka
  • stewia lub słodzik
  • 50 g wiórków kokosowych
  • aromat kokosowy, miarka odżywki białkowej, 2 łyżki kakao
  • 30 g oleju kokosowego

Instrukcja

  • Krok 1:
     Około 40 g. wiórków kokosowych mielimy na mąkę
  • Krok 2:
    Zmielone wiórki mieszamy wraz z pozostałymi wiórkami, serem, słodzikiem/ stewią lub miodem, opcjonalnie odżywką białkową oraz aromatem kokosowym.
  • Krok 3:
    Powstałą masę dzielimy na pięć części i z każdej z nich formujemy kształt batonika, owijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do zamrażarki
  • Krok 4:
    Kakao dokładnie mieszamy w odrobinie wody z dodatkiem słodzika, wlewamy do rozpuszczonego w garnuszku oleju kokosowego. Masą przygotowaną w ten sposób polewamy batoniki i wkładamy jeszcze na 10 minut do zamrażarki.
  • Krok 5:
    Gotowe batoniki najlepiej trzymać w lodówce.

Informacja żywieniowa

Porcja: 50 g
Białko: 3,2 g
Węglowodany: 5 g
Tłuszcze: 14,5 g
Kalorie: 155 kcal
Oceń:
Oceń ten wpis
Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.
Wczytywanie komentarzy...