Wysokobiałkowa „zapiekanka” z kaszy gryczanej i kurczaka
Dania z drobiem

Wysokobiałkowa „zapiekanka” z kaszy gryczanej i kurczaka

Nie tylko i ryż i kurczak! Warto urozmaicać swoją dietę, dlatego dziś polecam wam wysokobiałkową i dietetyczną wersję zapiekanki z kaszy gryczanej, sera białego i kurczaka. Zapiekanka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu a w efekcie otrzymamy pyszny, zbilansowany posiłek. W wersji oryginalnej zapiekanka zawiera ser mascarpone i dużą ilość parmezanu, natomiast w naszej dietetycznej wersji wprowadziłam zamienniki, które doskonale się spisały, obniżając kaloryczność i cenę całego dania .

 

Składniki

  • 200 g. kaszy gryczanej
  • 400 g. piersi z kurczaka
  • 250 g. pieczarek
  • 250 g. twarogu białego
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 3 jajka ( 1 całe, dwa białka)
  • 1 cebula
  • serek wiejski 150 g.
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
  • curry/przyprawa do kurczaka/mieszanka ziół

Instrukcja

  • Krok 1:
    Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2:
    Na patelni z odrobiną wody, dusimy kurczaka, pokrojonego w drobną kostkę, przyprawionego, curry, mieszanką ziół, lub po prostu przyprawą do kurczaka, następnie dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. ( możemy zostawić kilka pieczarek, do ułożenia na górze zapiekanki).
  • Krok 3:
    Na osobnej patelni dusimy szpinak z dodatkiem soli, czosnku i pieprzu.
  • Krok 4:
    Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem twarogu.
  • Krok 5:
    Do zmiksowanej kaszy , dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, wbijamy 1 jajko w całości oraz dwa białka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem,
  • Krok 6:
    Połowę przygotowanej masy z kaszy, przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia, żaroodpornego naczynia,
  • Krok 7:
    Następnie na warstwie z kaszy umieszczamy mięso z pieczarkami i przykrywamy je kolejną warstwą kaszy.
  • Krok 8:
    Na górze zapiekanki układamy pokrojone w plasterki pieczarki, na mojej znalazła się również żółta papryka, naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170  stopni ,na około 40 minut,
  • Krok 9:
    10 minut przed końcem pieczenia na zapiekance możemy ułożyć serek wiejski, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tak jak mozzarella :)

Informacja żywieniowa

Porcja: 300 g
Białko: 48 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 9,5 g
Kalorie: 343,5 kcal
Oceń:
Oceń ten wpis
Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.
Wczytywanie komentarzy...