
Wysokobiałkowa „zapiekanka” z kaszy gryczanej i kurczaka
Nie tylko i ryż i kurczak! Warto urozmaicać swoją dietę, dlatego dziś polecam wam wysokobiałkową i dietetyczną wersję zapiekanki z kaszy gryczanej, sera białego i kurczaka. Zapiekanka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu a w efekcie otrzymamy pyszny, zbilansowany posiłek. W wersji oryginalnej zapiekanka zawiera ser mascarpone i dużą ilość parmezanu, natomiast w naszej dietetycznej wersji wprowadziłam zamienniki, które doskonale się spisały, obniżając kaloryczność i cenę całego dania .
Składniki
- 200 g. kaszy gryczanej
- 400 g. piersi z kurczaka
- 250 g. pieczarek
- 250 g. twarogu białego
- pół paczki mrożonego szpinaku
- 3 jajka ( 1 całe, dwa białka)
- 1 cebula
- serek wiejski 150 g.
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
- curry/przyprawa do kurczaka/mieszanka ziół
Instrukcja
-
Krok 1:
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. -
Krok 2:
Na patelni z odrobiną wody, dusimy kurczaka, pokrojonego w drobną kostkę, przyprawionego, curry, mieszanką ziół, lub po prostu przyprawą do kurczaka, następnie dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. ( możemy zostawić kilka pieczarek, do ułożenia na górze zapiekanki). -
Krok 3:
Na osobnej patelni dusimy szpinak z dodatkiem soli, czosnku i pieprzu. -
Krok 4:
Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem twarogu. -
Krok 5:
Do zmiksowanej kaszy , dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, wbijamy 1 jajko w całości oraz dwa białka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, -
Krok 6:
Połowę przygotowanej masy z kaszy, przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia, żaroodpornego naczynia, -
Krok 7:
Następnie na warstwie z kaszy umieszczamy mięso z pieczarkami i przykrywamy je kolejną warstwą kaszy. -
Krok 8:
Na górze zapiekanki układamy pokrojone w plasterki pieczarki, na mojej znalazła się również żółta papryka, naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni ,na około 40 minut, -
Krok 9:
10 minut przed końcem pieczenia na zapiekance możemy ułożyć serek wiejski, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tak jak mozzarella :)
Informacja żywieniowa
Porcja: 300 g
Białko: 48 g
Węglowodany: 17 g
Tłuszcze: 9,5 g
Kalorie: 343,5 kcal
Wczytywanie komentarzy...