Frytki z batatów z kotletami drobiowymi
Dania z drobiem

Frytki z batatów z kotletami drobiowymi

Frytki z batatów, przygotowywane bez dodatku tłuszczu, wraz z grillowanymi kotletami drobiowymi, to doskonały zestaw na wysokobiałkowy posiłek potreningowy.

Składniki

  • 1 batat
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 10 g zmielonych płatków owsianych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mieszanka warzyw

Instrukcja

  • Krok 1:
    Bataty dokładnie myjemy kroimy w paski wraz ze skórką
  • Krok 2:
    Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmielone płatki owsiane, przyprawiamy do smaku
  • Krok 3:
    Bataty oraz mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
  • Krok 4:
    Bataty przyprawiamy solą i pieprzem po upieczeniu
  • Krok 5:
    Podajemy ze świeżą surówką, lub warzywami na parze

Informacja żywieniowa

Porcja: 170 g
Białko: 30 g
Węglowodany: 13 g
Tłuszcze: 14,5 g
Kalorie: 320 kcal
Oceń:
Oceń ten wpis
Bądź pierwszą osobą, która oceni ten wpis.
Wczytywanie komentarzy...

Zobacz także

Lunch box – kasza gryczana z kurczakiem.

Większość osób dbających o regularność posiłków, skazana jest na noszenie ze sobą pojemników z jedzeniem. Na zajęcia bądź dłuższe wypady poza dom, najczęściej zabierałam kurczaka z gotowanym brokułem. Jednak za każdym razem kiedy otwierałam pojemnik z jedzeniem na uczelni, znajomi niemalże uciekali w popłochu, w sumie nie dziwie się… Specyficzny zapach brokuła…

Co jeść na kolację? Ranking 5 najlepszych produktów dla osób trenujących.

Wiele osób unika ostatniego posiłku, a to duży błąd, jeśli naszym celem jest spalanie tkanki tłuszczowej. Lekkostrawna przekąska na koniec dnia podkręci nasz metabolizm i da znak naszemu organizmowi, że nie musi odkładać tłuszczu. 1 Co jeść na kolację? W ciągu dnia powinniśmy dostarczyć organizmowi około 5 posiłków, w tym…

Kotlety z tuńczyka

Pyszne kotlety z tuńczyka są doskonałą alternatywą dla drobiu w diecie sportowców, bardzo łatwe  w przygotowaniu, a co najważniejsze zawierają również dużo białka. Tuńczyk w  połączeniu z oliwkami i szpinakiem podany na ciepło, wraz z ryżem czy kaszą, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.