Serowe babeczki bez cukru
Jeśli na diecie dopada Cię ochota na coś słodkiego, skorzystaj z przepisu na słodycze bez cukru! Doskonałym rozwiązaniem są serowe babeczki, dzięki wysokiej zawartości białka nie tylko doskonale zaspokajają głód, w dodatku stanowią idealną przekąskę do kawy lub drugie śniadanie. Babeczki z przepisu wykonane są z dodatkiem odżywki białkowej o smaku waniliowym, jeśli nie korzystasz z białka w proszku, dla wzbogacenia smaku możesz dodać kakao, kawę rozpuszczalną, cynamon, wanilię lub aromaty do ciast.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, dodajemy słodzik/ miód/ stewię według uznania, sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka.
- Silikonowe muffinki wypełniamy masą do 3/4 objętości
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut (do suchego patyczka)
- Po ostygnięciu wypełniamy ulubionymi dodatkami.
Wartości bez dodatku odżywki białkowej
Wartości odżywcze | w porcji |
---|---|
Kalorie | 57 kcal. |
Białko | 7,5 g. |
Węglowodany | 3,4 g. |
Tłuszcze | 1,5 g. |
Składniki
- 3 białka jaj
- 2 płaskie łyżki zmielonych płatków owsianych
- 250 g twarogu białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 miarka odżywki białkowej
- stewia/ słodzik lub miód
- owoce sezonowe do dekoracji
- opcjonalnie zamiast odżywki kakao, wanilia, kawa rozpuszczalna
Instrukcja
-
Krok 1:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, dodajemy słodzik/ miód/ stewię według uznania, sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka. -
Krok 2:
Silikonowe muffinki wypełniamy masą do 3/4 objętości -
Krok 3:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut (do suchego patyczka) -
Krok 4:
Po ostygnięciu wypełniamy ulubionymi dodatkami.