Proteinowe batoniki musli-bez mąki i cukru
Nie oszukujmy się, sklepowe batoniki musli, pomimo swojej pozornie obniżonej kaloryczności i nazwy fit, nie są zbyt zdrową przekąską. Gdy przyjrzymy się bliżej tabeli wartości odżywczych okazuję się że taki batonik, pomimo nazwy „fit” to praktycznie sam cukier. Dlatego proponuję Ci zdecydowanie lepszy i zdrowszy przepis, na pyszne batoniki musli bez dodatku mąki i cukru. Świetnie sprawdzą się jako sycąca wysoko-błonnikowa przekąska.
Jeśli chcesz aby Twoje batoniki były mniej chrupkie, o delikatnej konsystencji, możesz zmiksować wszystkie suche składniki, następnie dodać pozostałe i upiec według powyższych wskazówek. Dodatkowo jeśli zależy Ci na niskiej zawartości węglowodanów dodaj 200 g płatków owsianych a 300 g wybranych otrębów (np. żytnich), zrezygnuj z suszonej żurawiny dodając na wierzch masy np. kawałki truskawek, czereśni lub wiśni.
Składniki
- 500 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g suszonej żurawiny
- 200 g dowolnych orzechów-mieszanka
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 białka jaj
- 2 miarki odżywki białkowej
- stewia lub słodzik według uznania
Instrukcja
-
Krok 1:
Wszystkie składniki umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj wybrane słodzidło i spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka -
Krok 2:
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż wymieszane składniki i równomiernie rozprowadź -
Krok 3:
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut -
Krok 4:
Masa po wyciągnięciu z piekarnika może być trochę miękka, dlatego lepiej podzielić całość na batoniki po ostygnięciu.