
Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli
Ochota na zjedzenie czegoś słodkiego pozostanie, nawet przy najlepiej ułożonej diecie. Jak długo można podjadać marchewkę czy orzeszki?
Najlepszym sposobem na słodkie zachcianki jest znalezienie odpowiednich zamienników, które zadowolą nasze kubki smakowe, nie szkodząc tym samym figurze. Doskonałą alternatywą dla kalorycznych słodkości jest właśnie dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli.
Dla porównania sernik o tej samej wadze, który uchodzi za jedno z mniej kalorycznych ciast ma aż 2500 kcal i dwa razy więcej węglowodanów!
Składniki
- fasola czerwona 250 g
- jogurt naturalny 250 g
- 1 banan
- słodzik, aromat waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słonecznika/ orzeszków ziemnych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu/ przyprawy do piernika
Instrukcja
-
Krok 1:
Blendujemy odsączoną fasole, ważne jest aby zrobić to bardzo starannie aby nie miała grudek -
Krok 2:
Do fasoli dodajemy banana, kakao, jajka, kilka kropli aromatu waniliowego, cynamon, jogurt naturalny i rozdrobniony słodzik ( ja wykorzystuje około 30 tabletek) można dodać stewie. -
Krok 3:
Do masy dodajemy orzechy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia -
Krok 4:
Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni