Proteinowe ciasto z ciecierzycy fit
Przepis na proteinowe ciasto z ciecierzycy fit bez cukru to połączenie słodkiej i lekkiej waniliowej masy, przełamanej owocowym smakiem galaretki, szybkie, niesamowicie łatwe w wykonaniu a dodatkowo bez pieczenia, Ze względu na wysoką zawartość białka idealnie nadaję się na posiłek po treningowy, lub słodką, pełną wartości odżywczych przekąskę będącą alternatywą dla słodyczy na diecie. Jeśli zastanawiasz się czym zastąpić słodycze, ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki
- 400g. odsączonej ciecierzycy
- 1 opakowanie galaretki bez cukru
- wanilia/ aromat waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
- owoce do dekoracji
- stewia/ słodzik lub miód
- miarka odżywki białkowej/ opcjonalnie
Instrukcja
-
Krok 1:
Odsączamy ciecierzyce, może być z puszki lub wcześniej namoczona i ugotowana. -
Krok 2:
Mielimy ciecierzycę na gładką masę wraz z wanilią/ aromatem waniliowym i wybranym słodzidłem. Lub po prostu miarką odżywki białkowej i słodzidłem. -
Krok 3:
Gotujemy około 550 ml wody, w 500 ml. rozpuszczamy galaretkę bez cukru, do niej również dodajemy wybrane słodzidło, w 50 ml wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny i bardzo dokładnie mieszamy. -
Krok 4:
Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, a rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy z ciecierzycy, bardzo dokładnie miksujemy i odkładamy do lodówki. -
Krok 5:
Po godzinie gdy masa ciecierzycy stężeję wylewamy na nią galaretkę, możemy zatopić w niej ulubione owoce, następnie odkładamy na około 2 kolejne godziny do lodówki.