Ciasto Truskawkowy Schweppes
Korzystając z okazji że w supermarketach pojawił się nowy napój zero czyli Schweppes truskawkowy, postanowiłam wykorzystać go jako składnik deseru. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Ciasto Truskawkowy Schweppes całkowicie bez dodatku cukru oraz mąki, świetnie sprawdzi się gdy dopadnie was ochota na coś słodkiego. Dodatkowo zaskoczy was oryginalnym smakiem!
Składniki
- 500 ml. truskawkowego schweppesa zero
- 300 g. ciecierzycy
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6/7 świeżych truskawek
- 3 białka jaj
- stewia lub słodzik według uznania
Instrukcja
-
Krok 1:
Odsączoną ciecierzyce z puszki, lub wcześniej ugotowaną mielimy na krem, dodając kakao oraz wybrane słodzidło. -
Krok 2:
Następnie do masy na spód ciasta, dodajemy około 3 łyżek zmielonych płatków owsianych. -
Krok 3:
Całość masy umieszczamy w pojemniczku wyłożonym na spodzie folią aluminiową i wyrównujemy z góry. -
Krok 4:
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody -
Krok 5:
Napój schweppes wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy do niego kawałki truskawek oraz wcześniej rozpuszczoną żelatynę -
Krok 6:
Obydwie masy umieszczamy na około 30 minut w lodówce, następnie możemy przelać lekko stężoną mieszankę truskawkową do pojemnika ze spodem ciasta -
Krok 7:
Umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny (najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na noc) -
Krok 8:
Gdy całość stężeję, delikatnie wyciągamy ciasto z pojemniczka