
Ciastka owsiane
Ciastka owsiane są najpopularniejszą zdrową alternatywą dla tradycyjnych ciastek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą stanowić przekąskę pomiędzy posiłkami, możesz je też zabrać do szkoły/pracy jako drugie śniadanie. Doskonale smakują z poranną kawą, dodatkowo przygotowane bez dodatku cukru i mąki są dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie. Składniki ciastek możemy zmieniać dowolnie, jeśli masz w domu inne orzechy/ pestki dyni, a nawet płatki śniadaniowe, możesz zmieniać składniki.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą być jeszcze miękkie, podczas stygnięcia będą „sztywniały”.
Składniki
- 1 jajko
- po szklance płatków owsianych i otrębów
- 60 g słonecznika / pestek dyni lub innych orzechów
- słodzik ( 15 tabletek) / stewia/ miód
- aromat waniliowy
- opcjonalnie miarka odżywki białkowej, kakao, wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
-
Krok 1:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni -
Krok 2:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, następnie dodać aromat, jajko i słodzik według uznania. -
Krok 3:
Jeśli chcesz by Twoje ciastka były mniej chrupkie, do masy możesz dodać jedno starte jabłko -
Krok 4:
Formujemy za pomocą łyżki kształt ciastek -
Krok 5:
Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia -
Krok 6:
Pieczemy około 15 minut