
TOP 4 Letnie owoce na redukcji
Badania w American Journal of Clinical Nutrition, wykazały że ludzie, którzy jedli pięć porcji dziennie lub więcej owoców i warzyw, częściej żyją dłużej.
Jeśli to nie jest wystarczająca motywacja wystarczy wziąć pod uwagę, że wyższe spożycie owoców jest również związane z niższym ryzykiem nadwagi.
Wiele osób twierdzi że owoce na redukcji nie są wskazane, jednak nie popadajmy w paranoje i starajmy się dopasowując do swojego dziennego bilansu kalorycznego, wprowadzić choć porcję owoców, która z pewnością przyniesie więcej korzyści aniżeli strat.
W upalne letnie dni zrezygnujmy z porcji lodów lub mrożonej latte na rzecz pełnych witamin owoców, warto pamiętać jednak że nie wszystkie są sobie równe.
Poznaj 4 zdrowe letnie owoce na redukcji, które nie zaszkodzą Twojej sylwetce.
WIŚNIE
Świeże owoce wiśni to prawdziwa bomba witaminowa, są bogate przede wszystkim w żelazo, spora dawkę witaminy C, oraz przeciwutleniacze niosące zbawienny wpływ dla osób aktywnych wpływając pozytywnie na potreningową regenerację jak i niwelowanie stanów zapalnych.
Co więcej wiśnie zawierają melatoninę poprawiającą jakość snu, a wszyscy wiemy jak ważny jest dobry sens w okresie ciężkich treningów. Dodatkowym atutem może okazać się ważne podczas redukcji niskie IG tych owoców.
NEKTARYNKI
Zdecydowanie są sojusznikiem w walce z tkanką tłuszczową, jako źródło witaminy C mają wpływ na proces utleniania tłuszczu podczas wysiłku. Nektaryny jak również brzoskwinie, mają niską wartość energetyczną około 50 kcal, jak i niski indeks glikemiczny. Jednym słowem idealne owoce na redukcję.
Jeśli chcesz naładować baterię po treningu spróbuj zblendować szklankę mleka z nektaryną, mrożonym bananem, masłem orzechowym oraz serkiem ricotta.
ARBUZ
Pomimo faktu, że składa się w 90 % z wody ma wysoki indeks glikemiczny, jednak nie powinniśmy z tego powodu skreślać go z listy letnich zakupów. Prawidłowe nawodnienie organizmu jest bardzo istotne dla stawów, oraz metabolizmu. Dodatkowo ostatnie badania w Journal of Food wykazały, iż arbuz zawiera w swym składzie aminokwas który ma zdolność tłumienia bóli po treningowych u sportowców.
JAGODY
Kubek tych owoców ma zaledwie 84 kcal i aż 4 g. błonnika. Zawierają również sporą dawkę przeciwutleniaczy, które jak ustalili naukowcy z Nowej Zelandii mogą przyczynić się do zmniejszenia ilości uszkodzeń komórek mięśni spowodowanych stresem oksydacyjnym.(Rizwan, M., Rodriguez?Blanco, I., Harbottle, A., Birch?Machin, MA, Watson, REB, & Rhodes, LE (2011).
Inne badania, natomiast wykazały że, jagody mogą mieć pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej jak również ograniczyć odkładanie tłuszczu.(Hurst, RD, Wells, RW, Hurst, SM, McGhie, TK, Cooney, JM, & Jensen, DJ (2010).