Zupa krem z marchewki i groszku

Zupa krem z marchewki i groszku

Składniki
  • 400 g. mrożonej marchewki z groszkiem
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku granulowanego
Wskazówki
  • 15 min.
  • 2 porcje
  • 112 kcal

Nie masz pomysłu na zdrową kolację? Dietetyczna zupa krem z marchewki i groszku, jest idealną propozycją. Okazuje się, że  to co jemy na kolację, ma spory wpływ na całokształt naszej diety, a w efekcie na wygląd naszej sylwetki. Ważne jest aby ostatnim posiłkiem nie przekroczyć swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dlatego, warto w kolacji postawić na warzywa! Marchew z groszkiem jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponadto zalety jedzenia marchwi są nieocenione, zawiera liczne minerały i witaminy , wzmacniające naszą skórę i włosy.

  1. Mrożoną marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
  2. Odcedzoną marchewkę z groszkiem blendujemy wraz ze szklanką bulionu, jeśli nie mamy bulionu, możemy wykorzystać rozpuszczoną w szklance gorącej wody połowę kostki rosołowej.
  3. Blendujemy bardzo dokładnie, jeśli krem będzie zbyt gęsty dodajemy wody.
  4. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną granulowanego czosnku
  5. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego

 

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 112 kcal
Białko 7,5 g
Węglowodany 22 g
Tłuszcze 1 g

 

Dodaj komentarz