puszysty omlet szarlotka

Puszysty omlet z jabłkami na kaszy jaglanej

Składniki
  • 6 jajek ( 5 białek, 1 żółtko )
  • 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik lub stewia
  • 1 łyżka otrębów żytnich lub płatków owsianych
  • Kropla aromatu waniliowego
  • 3 łyżki chudego mleka
  • Wskazówki
    • 2 porcje
    • 145 kcal

    Nie masz pomysłu na śniadanie na diecie? Spróbuj przepisu na omlet który do złudzenia przypomina smak prawdziwej szarlotki! Wykonany bez dodatku mąki i cukru jest nie tylko pyszny ale przede wszystkim zdrowy!

    Puszysty omlet z jabłkami

    Wykonanie:

    1. Ubijamy białka ze szczyptą soli
    2. Dodajemy żółtka, rozdrobniony słodzik (około 5 tabletek), proszek do pieczenia, cynamon
    3. 50 g kaszy jaglanej dokładnie blendujemy z 3 łyżkami mleka, kroplą aromatu waniliowego i słodzikiem/miodem lub stewią.
    4. Uzyskany „budyń” z kaszy dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z jajek, mieszamy
    5. Do całości dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i łyżkę otrębów żytnich lub płatków owsianych
    6. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnie z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, smażymy z dwóch stron.
    7. Dekorujemy jabłkami, posypujemy cynamonem.

    Smacznego!

    Wartości odżywcze w porcji
    Kalorie 145 kcal.
    Białko 12 g.
    Węglowodany 15 g.
    Tłuszcze 3 g.

     

    Dodaj komentarz