Omlet śniadaniowy

Omlet na słodko fit

Składniki
  • 8 jajek ( 2 całe, 6 białek)
  • 250 g. twarogu białego
  • 70 g. płatków owsianych zmielonych
  • słodzik, aromat waniliowy
  • banan
  • garść zmielonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • kilka truskawek świeżych lub mrożonych
Wskazówki
  • 20 min.
  • 3 porcje
  • 313 kcal

Przepis na warstwowy śniadaniowy omlet na słodko fit, przekładany kremem z truskawkami. To niesamowite połączenie smaku czekoladowego omleta z lekkim kremem waniliowym  i soczystymi truskawkami, a to wszystko dietetycznie oczywiście bez dodatku cukru i mąki.

Wykonanie:

3 omlety

  1. Ubijamy białka ze szczyptą soli
  2. Dodajemy żółtka, rozdrobniony słodzik (około 5 tabletek), płatki owsiane, orzechy, kakao, proszek do pieczenia
  3. Ciasto dzielimy na trzy porcję, wylewamy kolejno na rozgrzaną patelnie z powłoką nieprzywierającą, bez dodatku tłuszczu, smażymy z dwóch stron.

Krem waniliowy

  1. Ser biały blendujemy z mlekiem
  2. Dodajemy rozdrobniony słodzik, aromat waniliowy, 1/4 banana

Omlety kolejno przekładamy kremem waniliowym. Na wierzchu układamy truskawki, banana, posypujemy orzeszkami, ozdabiamy miętą.

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 314 kcal.
Białko 26 g.
Węglowodany 31,3 g.
Tłuszcze 8,6 g.
Dodaj komentarz