Pyszne kotlety z tuńczyka są doskonałą alternatywą dla drobiu w diecie sportowców, bardzo łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze zawierają również dużo białka. Tuńczyk w połączeniu z oliwkami i szpinakiem podany na ciepło, wraz z ryżem czy kaszą, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
Wykonanie:
1. Dokładnie odsączamy tuńczyka
2. Dodajemy oliwki w plasterkach, pokrojone liście szpinaku, drobno posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
3. Formujemy kotleciki które następnie moczymy w jajku i obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych
4. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego/ lub grillujemy
Wartości odżywcze | w porcji |
---|---|
Kalorie | 90 kcal. |
Białko | 15 g. |
Węglowodany | 2,5 g. |
Tłuszcze | 2,5 g. |