tuńczyk z puszki kotlety

Kotlety z tuńczyka

Składniki
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • 20 g. zmielonych płatków owsianych
  • szczypiorek
  • 1 jajko
  • sól/ pieprz
Wskazówki
  • 15 min.
  • 6 porcji
  • 90 kcal

Pyszne kotlety z tuńczyka są doskonałą alternatywą dla drobiu w diecie sportowców, bardzo łatwe  w przygotowaniu, a co najważniejsze zawierają również dużo białka. Tuńczyk w  połączeniu z oliwkami i szpinakiem podany na ciepło, wraz z ryżem czy kaszą, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Wykonanie:

1. Dokładnie odsączamy tuńczyka

2. Dodajemy oliwki w plasterkach, pokrojone liście szpinaku, drobno posiekany szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku

3. Formujemy kotleciki które następnie moczymy w jajku i obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych

4. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego/ lub grillujemy

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 90 kcal.
Białko 15 g.
Węglowodany 2,5 g.
Tłuszcze 2,5 g.

 

 

Dodaj komentarz