batony białkowe

Domowe batony proteinowe bez cukru

Składniki
  • 100g. kaszy jaglanej
  • 40g. zmielonych płatków owsianych
  • 100g. odżywki białkowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • stewia/ słodzik lub miód
  • 20 g. oleju kokosowego
  • Wskazówki
    • 5 porcji
    • 197 kcal

    Zrób sam domowe batony proteinowe bez dodatku cukru! Batony proteinowe są doskonałą opcją kiedy nie masz czasu szykować domowego posiłku lub wybierasz się w podróż. Dostarczają odpowiednią ilość składników spożywczych, w tym istotne w diecie sportowca białka. Dodatkowo batoniki proteinowe doskonale zapewniają poczucie sytości i uchronią Cię przed zachciankami na coś słodkiego.

    Wykonanie:

    1. Gotujemy 100g. kaszy jaglanej według wskazówek podanych na opakowaniu
    2. 40g. płatków owsianych mielimy na mąkę
    3. Ugotowaną kaszę jaglaną bardzo dokładnie blendujemy na krem
    4. Łączymy kaszę jaglaną wraz z mielonymi płatkami, dodajemy odżywkę białkową, masło orzechowe
    5. Jeśli całość masy nie jest wystarczająco słodka dodajemy słodzik, stewie lub miód do smaku
    6. Umieszczamy w plastikowym pojemniku wyłożonym folią spożywczą i dokładnie wygładzamy i chłodzimy
    7. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy
    8. Kakao rozpuszczamy w odrobinie wody, słodzimy stewią, miodem lub słodzikiem i przelewamy do rozpuszczonego oleju kokosowego cały czas mieszając. (Możemy użyć również roztopionej gorzkiej czekolady)
    9. Masą czekoladową polewamy schłodzone i podzielone na porcje batony, umieszczamy na 40 minut w zamrażarce.
    10. Po przygotowaniu batony przechowujemy w lodówce
    Wartości odżywcze w porcji
    Kalorie 197 kcal.
    Białko 20 g.
    Węglowodany  14,5 g.
    Tłuszcze 6,6 g.

     

     

    Dodaj komentarz