ciastka waniliowe

Wysokobiałkowe ciasteczka waniliowe

Składniki
  • Puszka ciecierzycy
  • 3 białka jaj
  • miarka odżywki waniliowej
  • słodzik lub stewia
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • Wskazówki
    • 15 porcji
    • 30 kcal

    Jeśli nie masz pomysłu na szybką słodką przekąskę ten przepis jest dla Ciebie! Wysokobiałkowe ciasteczka waniliowe są idealnym pomysłem na zdrowe słodycze w ciągu dnia, ze względu na wartości odżywcze możesz zjeść je również na kolację. Wykonane bez dodatku cukru i mąki, są doskonałą alternatywą dla słodyczy na diecie. Dodatkowym ich plusem jest krótki czas wykonania, więc sprawdzą się w jadłospisie każdej zabieganej osoby, nie mającej dużo czasu na gotowanie. Po wyciągnięciu z piekarnika zaskakują swoją puszystością i lekkością.

    Wykonanie:

    1. Odsączoną ciecierzycę z puszki bardzo dokładnie blendujemy
    2. Do masy dodajemy miarkę waniliowej odżywki białkowej, jeśli takiej nie posiadamy możemy zastąpić ją aromatem waniliowym, słodzimy słodzikiem lub stewią
    3. Dodajemy 2 łyżki otrębów żytnich lub mąki kokosowej i 3 białka jaj
    4. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy łyżką na papier do pieczenia
    5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.
    Wartości odżywcze w porcji
    Kalorie 30 kcal.
    Białko 3,2 g.
    Węglowodany 2,7 g.
    Tłuszcze 0,5 g.

     

    Dodaj komentarz