Dietetyczne batoniki kokosowe

Składniki
  • 100 g. sera Ricotta
  • 20 ml mleka
  • stewia lub słodzik
  • 50 g wiórków kokosowych
  • aromat kokosowy, miarka odżywki białkowej, 2 łyżki kakao
  • 30 g oleju kokosowego
  • Wskazówki
    • 5 porcji
    • 155 kcal

    Będąc na diecie myślisz cały czas o słodyczach? Ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Dietetyczne batoniki kokosowe, czyli połączenie niesamowicie lekkiego nadzienia kokosowego z ciemną czekoladą, a to wszystko bez dodatku cukru. Zawsze uwielbiałam batoniki bounty, stąd pomysł na stworzenie alternatywnego przepisu dla osób dbających o linie. Dla porównania zwykły batonik bounty ma 244 kcal. i aż 28 g. węglowodanów, natomiast batonik naszego przepisu 155 kcal. w tym jedynie 5 g. węglowodanów. Do nadzienia swoich batoników dodałam również kakao, stąd widoczny na zdjęciu kolor.

    Wykonanie:

    1.  Około 40 g. wiórków kokosowych mielimy na mąkę
    2. Zmielone wiórki mieszamy wraz z pozostałymi wiórkami, serem, słodzikiem/ stewią lub miodem, opcjonalnie odżywką białkową oraz aromatem kokosowym.
    3. Powstałą masę dzielimy na pięć części i z każdej z nich formujemy kształt batonika, owijamy folią aluminiową i wkładamy na pół godziny do zamrażarki
    4. Kakao dokładnie mieszamy w odrobinie wody z dodatkiem słodzika, wlewamy do rozpuszczonego w garnuszku oleju kokosowego. Masą przygotowaną w ten sposób polewamy batoniki i wkładamy jeszcze na 10 minut do zamrażarki.
    5. Gotowe batoniki najlepiej trzymać w lodówce.
    Wartości odżywcze w porcji
    Kalorie 155 kcal.
    Białko 3,2 g.
    Węglowodany  5 g.
    Tłuszcze 14,5 g.

     

    Dodaj komentarz