Dietetyczna zapiekanka z kaszą i kurczakiem

Wysokobiałkowa „zapiekanka” z kaszy gryczanej i kurczaka

Składniki
  • 200 g. kaszy gryczanej
  • 400 g. piersi z kurczaka
  • 250 g. pieczarek
  • 250 g. twarogu białego
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 3 jajka ( 1 całe, dwa białka)
  • 1 cebula
  • serek wiejski 150 g.
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
  • curry/przyprawa do kurczaka/mieszanka ziół

Nie tylko i ryż i kurczak! Warto urozmaicać swoją dietę, dlatego dziś polecam wam wysokobiałkową i dietetyczną wersję zapiekanki z kaszy gryczanej, sera białego i kurczaka. Zapiekanka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu a w efekcie otrzymamy pyszny, zbilansowany posiłek. W wersji oryginalnej zapiekanka zawiera ser mascarpone i dużą ilość parmezanu, natomiast w naszej dietetycznej wersji wprowadziłam zamienniki, które doskonale się spisały, obniżając kaloryczność i cenę całego dania .

Wykonanie:

1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu.

2. Na patelni z odrobiną wody, dusimy kurczaka, pokrojonego w drobną kostkę, przyprawionego, curry, mieszanką ziół, lub po prostu przyprawą do kurczaka, następnie dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. ( możemy zostawić kilka pieczarek, do ułożenia na górze zapiekanki).

3. Na osobnej patelni dusimy szpinak z dodatkiem soli, czosnku i pieprzu.

4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem twarogu.

5. Do zmiksowanej kaszy , dodajemy przygotowany wcześniej szpinak, wbijamy 1 jajko w całości oraz dwa białka, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem,

6. Połowę przygotowanej masy z kaszy, przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia, żaroodpornego naczynia,

7. Następnie na warstwie z kaszy umieszczamy mięso z pieczarkami i przykrywamy je kolejną warstwą kaszy.

8. Na górze zapiekanki układamy pokrojone w plasterki pieczarki, na mojej znalazła się również żółta papryka, naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170  stopni ,na około 40 minut,

9. 10 minut przed końcem pieczenia na zapiekance możemy ułożyć serek wiejski, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tak jak mozzarella 🙂

Z całej zapiekanki uzyskamy 4 porcję.

 

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 343,5
Białko 48 g
Węglowodany 17 g
Tłuszcze 9,5 g

 

Dodaj komentarz