Risotto z kurczakiem

Składniki
  • 100 g. ryżu parabolicznego
  • 150 g. piersi z kurczaka
  • 100 g. pieczarek
  • 1 marchewka
  • 200 g. brokuła
  • 100 g. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki groszku
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, czubryca
  • curry/przyprawa do kurczaka/mieszanka ziół

Męczy Cię monotonna dieta? Mamy na to sposób!

Ryż z kurczakiem i warzywami to podstawowy zestaw dnia osoby ćwiczącej, urozmaicony o pyszny dietetyczny sos oraz warzywa, podany w formie risotto, przestaje być nudny!

Wykonanie:

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu 
  2. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubioną mieszanką ziół i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.
  3. Brokuł, marchewkę pokrojoną w kostkę, oraz pieczarki, dusimy na patelni, następnie odsączamy z nadmiaru wody
  4. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek rozdrobnionego czosnku, mieszankę ziół lub zieloną czubryce, dla osób nie będących na redukcji polecam dodać łyżkę majonezu.
  5. Mieszamy ugotowany ryż, kurczaka i warzywa dodając groszek i sos, całość potrawy umieszczamy w niewielkiej misce, ugniatamy delikatnie łyżką, w ten sposób uformowane danie przekładamy na talerz.

Risotto z kurczakiem najlepiej sprawdzi się jako szybki obiad, oraz posiłek potreningowy.

 

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 470
Białko 50 g.
Węglowodany 60 g.
Tłuszcze 5 g.

 

Dodaj komentarz