frytki z batatów

Frytki z batatów z kotletami drobiowymi

Składniki
  • 1 batat
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 10 g. zmielonych płatków owsianych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mieszanka warzyw
Wskazówki
  • 20 min.
  • 2 porcje
  • 320 kcal

Frytki z batatów, przygotowywane bez dodatku tłuszczu, wraz z grillowanymi kotletami drobiowymi, to doskonały zestaw na wysokobiałkowy posiłek potreningowy.

Wykonanie:

  1. Bataty dokładnie myjemy kroimy w paski wraz ze skórką
  2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmielone płatki owsiane, przyprawiamy do smaku
  3. Bataty oraz mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
  4. Bataty przyprawiamy solą i pieprzem po upieczeniu
  5. Podajemy ze świeżą surówką, lub warzywami na parze
Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 320 kcal.
Białko 30 g.
Węglowodany 13 g.
Tłuszcze 14,5 g.

 

Dodaj komentarz