ciasto schweppes

Ciasto Truskawkowy Schweppes

Składniki
  • 500 ml. truskawkowego schweppesa zero
  • 300 g. ciecierzycy
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6/7 świeżych truskawek
  • 3 białka jaj
  • stewia lub słodzik według uznania
  • Wskazówki
    • 4 porcje
    • 135 kcal

    Korzystając z okazji że w supermarketach pojawił się nowy napój zero czyli Schweppes truskawkowy, postanowiłam wykorzystać go jako składnik deseru. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Ciasto Truskawkowy Schweppes całkowicie bez dodatku cukru oraz mąki, świetnie sprawdzi się gdy dopadnie was ochota na coś słodkiego. Dodatkowo zaskoczy was oryginalnym smakiem!

    Wykonanie:

    1. Odsączoną ciecierzyce z puszki, lub wcześniej ugotowaną mielimy na krem, dodając kakao oraz wybrane słodzidło.
    2. Następnie do masy na spód ciasta, dodajemy około 3 łyżek zmielonych płatków owsianych.
    3. Całość masy umieszczamy w pojemniczku wyłożonym na spodzie folią aluminiową i wyrównujemy z góry.
    4. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody
    5. Napój schweppes wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy do niego kawałki truskawek oraz wcześniej rozpuszczoną żelatynę
    6. Obydwie masy umieszczamy na około 30 minut w lodówce, następnie możemy przelać lekko stężoną mieszankę truskawkową do pojemnika ze spodem ciasta
    7. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny (najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na noc)
    8. Gdy całość stężeję, delikatnie wyciągamy ciasto z pojemniczka
    Wartości odżywcze w porcji
    Kalorie 135 kcal.
    Białko 6,75 g.
    Węglowodany  18 g.
    Tłuszcze 2,8 g.

     

    Dodaj komentarz