ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Składniki
  • 1 jajko
  • po szklance płatków owsianych i otrębów
  • 60 g słonecznika / pestek dyni lub innych orzechów
  • słodzik ( 15 tabletek) / stewia/ miód
  • aromat waniliowy
  • opcjonalnie miarka odżywki białkowej, kakao, wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wskazówki
  • 20 porcji
  • 65 kcal

Ciastka owsiane są najpopularniejszą zdrową alternatywą dla tradycyjnych ciastek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą stanowić przekąskę pomiędzy posiłkami, możesz je też zabrać do szkoły/pracy jako drugie śniadanie. Doskonale smakują z poranną kawą, dodatkowo przygotowane bez dodatku cukru i mąki są dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie. Składniki ciastek możemy zmieniać dowolnie, jeśli masz w domu inne orzechy/ pestki dyni, a nawet płatki śniadaniowe, możesz zmieniać składniki.

Wykonanie:

      1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
      2. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, następnie dodać aromat, jajko i słodzik według uznania.
      3. Jeśli chcesz by Twoje ciastka były mniej chrupkie, do masy możesz dodać jedno starte jabłko
      4. Formujemy za pomocą łyżki kształt ciastek
      5. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia
      6. Pieczemy około 15 minut

Po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą być jeszcze miękkie, podczas stygnięcia będą „sztywniały”

Wartości odżywcze w porcji
Kalorie 65 kcal.
Białko 3 g.
Węglowodany 7,8 g.
Tłuszcze 2,5 g.

 

Dodaj komentarz