Właściwości oleju lnianego

Zdrowe tłuszcze w diecie. Olej lniany i jego właściwości.

Dostarczanie odpowiednich kwasów tłuszczowych w trakcie budowania masy mięśniowej jak i redukcji, jest niezbędne, poznaj przydatne właściwości oleju lnianego aby włączyć go do swojego diety.

OLEJ LNIANY

Wspomaga przyrost masy mięśniowej przy jednoczesnej utracie tłuszczu. Ponadto olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno( produkcja oleju w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni Celsjusza, dzięki czemu głównie wrażliwe na temperature nienasycone kwasy tłuszczowe zachowują swoje naturalne struktury, a co za tym idzie, zdrowotne właściwości). Otrzymywany w ten sposób olej posiada intensywne żółte zabarwienie i charakterystyczny smak.

Len jest jedyną rośliną uprawianą przez człowieka która może wytworzyć tłuszcz, zawierający ponad 50% wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będących niezbędnym składnikiem dla funkcjonowania organizmu, którego nie jest on w stanie wytworzyć sobie sam. Zatem niezbędne jest ich przyjmowanie wraz z pokarmem. Kwas tłuszczowy omega-3 jest nietrwały, szybko utlenia się i traci swoje właściwości, dlatego też olej sprzedawany jest w ciemnych butelkach i należy trzymać go z dala od światła, a po otwarciu w temperaturze poniżej 10 stopni C.

DZIAŁANIE OLEJU LNIANEGO

Olej lniany produkowany z wysokiej jakości nasion lnu, odgrywa ważną role w profilaktyce wielu chorób, jak również wspomaga sam proces leczenia. Zdrowotne właściwości lnu były znane już w czasach starożytnych, obecnie medycyna coraz częściej docenia silne właściowości antyoksydacyjne tej rośliny. Kwasy tłuszczowe stanowią budulec komórek. Szczególnie korzystne właściwości działania zauważą osoby uprawiające sporty gdyż badania wykazały że regularne spożycie oleju lnianego :

  • Wspomaga przyrost masy mięsniowej przy jednoczesnej utracie tkanki tłuszczowej
  • Przekształca składniki pokarmowe bezpośrednio na energie
  • Zwiększa wydolność organizmu, oraz umożliwia komórkom większą przyswajalność składników pokarmowych, prowadząc do szybszej regeneracji

Ponadto:

  • Właściwa ilość spożywanych kwasów tłuszczowych podczas ciąży, zapobiega przedwczesnemu porodowi, a ich odpowiednia ilość sprzyja prawidłowemu rozwoju mózgu oraz układu nerwowego płodu, dokładniej wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych, co decyduje o prawidłowej komunikacji między poszczególnymi neuronami. Niedobór kwasów omega-3 w okresie prenatalnym może zmniejszyć tempo dojrzewania mózgu i zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka.
  • Olej lniany powinien stanowić ważną część diety dzieci i młodzieży ze względu na właściwości kwasu omega-3 związane z prawidłowym rozwój neuronów. Warto również wspomnieć że jest często wykorzystwany  jako środek wspomagający w leczeniu nadpobudliwości dziecięcej (ADHD). Wpływa korzystnie na równowage hormonalną, która w procesie dojrzewania ulega zaburzeniu (wspomaga w walce z trądzikiem)
  • Ochrona przed depresją, niski poziom spożywanych kwasów tłuszczowych prowadzi do niedoboru serotoniny w mózgu w związku z czym może sprzyjać występowaniu stanów depresyjnych.
  • Olej lniany może korzystnie wpływać na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormonów w organiźmie. Oraz, co najważne dla kobiet, bardzo korzystnie wpływa na wygląd skóry włosów i paznokci.

Jak włączyc go do swojej diety?

Przyjmuje się, że olej lniany spożywać powinniśmy od 2 do 4 łyżek dziennie. Natomiast musimy pamiętać iż zapotrzebowanie jest wyższe u młodzieży oraz osób ćwiczących. Zwiększone dawki nie skutkują odkładaniem się tkanki tłuszczowej, ma to cenne znaczenie przy budowaniu masy mięśniowej.

DIETA BUDWIGOWA

Pionierem badań nad kwasami właściwościami oleju lnianego i zawartych w nim kwasów Omega 3 była niemiecka biochemik Johanna Budwig, kilkukrotnie nominowana do Nagrody Nobla za swoje odkrycia w badaniach nad tłuszczami. Stworzyła diete pod nazwą „Budwigowa”, W której istotnym elementem był własnie olej lniany. Dieta ma na celu wspomaganie w leczeniu nowotworów, chorób serca i cukrzycy. Polegała wyłacznie na uzupełnieniu niedoborów litoprotein we krwi których to zbyt mała ilość sprzyja rozwijaniu się chorób nowotworowych. Zastosowanie terapii polegającej na uzupełnieniu diety pacjentów w olej lniany, ukazało znaczną poprawę stanu zdrowia już po trzech miesiącach.

 

Dodaj komentarz