Co jeść na kolację? Ranking 5 najlepszych produktów dla osób trenujących.

Wiele osób unika ostatniego posiłku, a to duży błąd, jeśli naszym celem jest spalanie tkanki tłuszczowej. Lekkostrawna przekąska na koniec dnia podkręci nasz metabolizm i da znak naszemu organizmowi, że nie musi odkładać tłuszczu.

1 Co jeść na kolację?

W ciągu dnia powinniśmy dostarczyć organizmowi około 5 posiłków, w tym kolację. Dzięki regularności posiłków unikniemy gwałtownych spadków i wzrostów poziomu glukozy we krwi które powodują odkładanie tkanki tłuszczowej. Noc jest czasem regeneracji organizmu więc, powinniśmy zrezygnować z ciężkich, smażonych potraw na rzecz lekkostrawnych przekąsek. Dodatkowo warto również unikać cukrów prostych w postaci owoców.

Najlepiej jest jeść produkty bogate w białko takie jak mięso, ryby, chudy twaróg czy jajka oraz oczywiście warzywa.

2 Ranking 5 najlepszych produktów

  • Twaróg biały – jest to opcja bardzo często wykorzystywana przez osoby trenujące/ budujące masę mięśniową, jest również moim ulubionym produktem. W przypadku twarogu warianty jego przygotowania są bardzo różne, jednak ja polecam słodką ale bezcukrową wersję przepisu:

      Kostka twarogu chudego/ 50 ml. mleka/ garść orzeszków ziemnych/ łyżeczka kawy rozpuszczalnej/ łyżeczka kakao/ 15 tabletek słodziku lub stewii – wszystko razem bardzo dokładnie blendujemy uzyskując masę kremową.

20141214_214030~3

  • Sałatki warzywne z dodatkiem mięsa lub owoców morza – nie trzeba za bardzo kombinować, najczęściej wystarczy skroić kilka ulubionych warzyw i odpowiednio przyprawić, pamiętajcie aby unikać kupnych sałatek lub surówek gdyż przez dodane tam sosy, zawierają sporą ilość węglowodanów, dodatkowo ich świeżość jest bardzo często wątpliwa. Moim ulubionym zestawem jest sałatka z krewetkami.

       Sałata lodowa, 200g. krewetek koktajlowych, pomidorki koktajlowe, sos jogurtowo- czosnkowy.

  • Zupy krem – wszelkiego rodzaju zupy krem są doskonałym rozwiązaniem na ostatni posiłek, a jeśli mamy już ugotowane warzywa z wcześniejszych posiłków, spokojnie możemy je wykorzystać. W tym przypadku warto jest również unikać gotowych produktów, które w ostatnim czasie robią furorę na półkach sklepowych, ugotowanie a następnie zblendowanie oraz przyprawienie warzyw, na prawdę nie zajmuję więcej niż 15 minut. My w szczególności polecamy zupę krem z brokułów

200 g. ugotowanego brokuła/ łyżka jogurtu greckiego/ około 200 ml. bulionu warzywnego/ sól, czosnek/ prażone migdały do posypania

  • Nadziewane warzywa – warzywa w połączeniu z mięsem wcale nie muszą być nudne, gdy w domu zostaje mięso z obiadu można je wykorzystać jako farsz do nadziewanej papryki, pomidorów czy cukini, wystarczy pokroić je w kawałki, wymieszać z pieczarkami lub innymi warzywami i odpowiednio przyprawić. Następnie wstawić do piekarnika na kilkanaście minut.
  • Produkty dla leniwych – Osoby które nie znajdą nawet 15 minut na przygotowanie kolacji, mogą skorzystać z mniej czasochłonnych przepisów jakimi są :

1. Serek wiejski z pomidorem i szczypiorkiem

2. Jajecznica

3. Gotowane na parze warzywa

4. Mozzarella z pomidorem

5. Tuńczyk

 

Dodaj komentarz